Voor Anna Vesnonoka is niets vanzelfsprekend 

 Van jongs af aan maakt Anna Vesnonoka weloverwogen keuzes. “Mijn broertje en ik zijn in Letland geboren. Al ruim voordat ik naar de universiteit ging, wist ik dat ik in het buitenland wilde studeren. Nederland stond altijd al hoog op mijn verlanglijst, omdat de universiteiten hier een ruime keuze hebben in Engelstalig onderwijs. Bovendien was ik met mijn familie al vaker in Nederland geweest en hebben we hier vrienden.” 

 Zo vader, zo dochter 

Dat ze zou kiezen om een opleiding tot software engineer te volgen, was tot op het laatste moment onzeker. “Ik dacht aan een diploma in natuurkunde, maar dat bleek toch niet mijn sterkste vak. Ik had het er vaak met mijn ouders over wat dan wel te gaan studeren. Aangezien mijn vader zelf ook software engineer is, vroeg hij waarom ik software engineering geen kans gaf. Hij vertelde dat de wereld alleen maar verder aan het digitaliseren is, en dat dit vakgebied barst van de mooie kansen.”  

 Compleet nieuwe setting 

De verhuizing naar Eindhoven was een cultuurshock. “Ik denk dat dat voor iedereen geldt die naar een ander land vertrekt”, vertelt ze. “Vooral de beginperiode was moeilijk, want alles was onbekendMaar de tijd verstreek en ik begon te wennen. Ik leerde de universiteit kennen en maakte nieuwe vrienden. Daarnaast helpt het dat Nederland een land is met een mensgerichte infrastructuur en faciliteiten. Ik beschouw Nederland verder als het hart van Europa. Van hieruit is het makkelijk om naar andere Europese steden te reizen en dat spreekt me aan.”  

 Enkeltje richting Actemium 

Anna Vesnonoka kwam via haar beste vriendin met Actemium in contact. “Zij kreeg in Eindhoven een stageplek en voelde vanaf het eerste gesprek een klik. Zij wist zeker dat Actemium ook bij mij zou passen. Daarom nam ik contact op met Actemium in Veghel. Vanaf daar was het een rijdende trein. Na mijn eerste stage had ik hier een parttime baan in de zomer. Daarna volgde mijn afstudeerstage en vanaf  augustus 2019 werk ik hier fulltime als Junior Software Engineer.”  

 MES als specialiteit 

De carrière van de Letse software engineer zit in de lift. Zo kennen MES-systemen voor haar geen geheimen. “Tijdens mijn eerste stage heb ik met de nieuwste versie van Shopfloor-Online MES een demo ontwikkeld. Tijdens mijn afstuderen heb ik verschillende MES-systemen met elkaar vergeleken. Nu ben ik met een mooi project voor Amazon bezig en komt SCADA om de hoek kijken. Steeds nieuwe dingen leren, vind ik belangrijk. Zo krijg ik steeds meer kennis.” 

 Remote loopt alles door 

Overigens heeft het huidige coronatijdperk niet veel invloed op de inhoud van haar werk. Als software engineer kan zij al haar werkzaamheden remote uitvoeren. “Ik ben minder vaak op kantoor, maar aan mijn werk is niet veel veranderd. Klanten en collega’s hebben zich snel aan de huidige situatie aangepast. We staan via verschillende chatrooms met elkaar in verbinding en dat werkt goed, vertelt ze 

 Anna’s nieuwe thuis 

Vijf jaar Nederland heeft Anna Vesnonoka veel gebracht. “Het heeft me veel energie gekost om hier mijn plek te vinden, maar dit is nu mijn thuis. Hier wil ik blijven. Juist in deze moeilijke periode, ben ik extra dankbaar voor de stabiele baan die ik bij Actemium heb. Nu nog zo snel mogelijk vloeiend Nederlands leren spreken. Dat wil ik, én dus volg ik privélessen om dat voor elkaar te krijgen.”